KUANTAN | Jabatan Imigresen Malaysia Pahang menahan 54 warga asing dari pelbagai negara dalam serbuan di sebuah taman tema popular di pusat peranginan Genting Highlands hari ini.

Pengarahnya Muhammad Hatta Kassim berkata, warga asing terbabit, termasuk 13 wanita ditahan pada operasi yang dijalankan selama hampir 4 jam bermula 3 petang tadi.

“Mereka yang ditahan berusia antara 25 hingga 42 tahun dan berdasarkan risikan sebelum ini, dipercayai bekerja di situ, termasuk ada yang ditugaskan di kaunter hadapan.

Pemeriksaan awal mendapati ada di antara mereka baru tiba di negara ini dan mempunyai pas lawatan sosial,” katanya pada satu sidang media di sini, hari ini.

Muhammad Hatta berkata, mereka yang ditahan terdiri daripada 18 warga Myanmar diikuti Indonesia (12 orang), Bangladesh (9 orang), Pakistan (7 orang), India (4 orang), Nepal (3 orang) dan seorang warga Filipina.

Selain tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah, warga asing berkenaan tinggal melebihi masa yang dibenarkan dan menyalah guna pas lawatan sosial untuk bekerja di sini.

“Mereka dipercayai bekerja dengan 4 majikan berbeza dan majikan terlibat akan dipanggil untuk membantu siasatan sebelum dihadapkan ke mahkamah kerana menggaji pendatang asing,” katanya.

Beliau berkata, semua warga asing yang ditahan akan dihantar ke Depoh Tahanan Imigresen Kemayan di Bera, dekat sini untuk tindakan selanjutnya.

Sepanjang 19 hari pertama tahun ini, Muhammad Hatta berkata, pihaknya melaksanakan 75 operasi di sekitar Pahang, melibatkan pemeriksaan terhadap 484 warga asing dan 282 orang ditahan atas pelbagai kesalahan.

“Kita akan teruskan operasi ini setiap minggu bagi membanteras pendatang asing tanpa izin di negeri ini,” katanya.

 

©