Gagal lapor SPRM: Lima kakitangan Kementerian Kewangan didenda

Gagal lapor SPRM: Lima kakitangan Kementerian Kewangan didenda

KUALA LUMPUR | Lima kakitangan Unit Pendaftaran Syarikat Kementerian Kewangan (MOF) masing-masing didenda RM1,500 hingga RM2,000 selepas mengaku bersalah atas tuduhan gagal melaporkan kesalahan penyogokan kepada SPRM berkaitan pendaftaran akaun baharu e-perolehan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Rabu.

Mereka membuat pengakuan tersebut selepas pertuduhan dibacakan dihadapan Hakim Manira Mohd Nor.

Mengikut pertuduhan, kesemua mereka didapati telah ditawarkan suapan berjumlah RM200 hingga RM600 dari orang tengah bagi tujuan mempercepatkan proses Permohonan Baru Akaun Kementerian Kewangan untuk beberapa syarikat melalui sistem e-Perolehan.

Kesemua tertuduh berusia lingkungan 32 hingga 39 tahun bergred W19 dan W29 itu didapati bersalah di bawah Seksyen 25 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 25 (2) Akta yang sama kerana gagal melaporkan sogokkan itu kepada SPRM.

Dalam pada itu, Hakim Manira Mohd Nor ketika membacakan hukuman turut berharap hukuman denda yang dikenakan sebagai memberi pengajaran kepada semua penjawat awam agar tidak terlibat dalam kegiatan rasuah.

“Mahkamah menyatakan kepada kamu bahawa perbuatan kamu dan semua tertuduh yang didapati bersalah tadi.

Walaupun jumlah diambil agak sedikit tetapi dia bermula dari akar umbi yang mana akan bawa kemusnahan kepada keluarga kamu sendiri.

“Saya harap kamu insaf selepas ini, di tempat kerja kamu seterusnya membawa kerosakan masyarakat. Dengan jumlah kecil itu, jangan dianggap bukan kesalahan. Ia adalah kesalahan yang besar, pada masa akan datang….mahkamah berharap hukuman ini memberi satu pengisafan kepada kamu semua,” jelas Manira.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Wan Shaharuddin Wan Ladin dan Francine Cheryl Rajendram manakala kesemua tertuduh diwakili peguam Mohd Shahrullah Khan Nawab Zadah Khan dan Muhammad Aizat Fakri.

 

 

 

© Awani

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *